Tunstall House

This beautiful and elegantly grand detached residence dated back in parts to the 1870s. It had been in the same family for three generations before the current owners took possession. We sympathetically renovated the property to include a magnificent central hall with a glazed atrium and full galleried balcony landing.

This beautiful and elegantly grand detached residence dated back in parts to the 1870s. It had been in the same family for three generations before the current owners took possession. We sympathetically renovated the property to include a magnificent central hall with a glazed atrium and galleried balcony landing.

 

The project included creating a new kitchen and garden room, larder, utility, cloakroom and office extension. Upstairs, two new bedrooms were created, each with their own ensuite bathroom and another office/ bedroom.

 

Using traditional materials and building methods, we also opened up the centre of the home with a beautiful glass atrium that became a library with a viewing gallery into the dining room. This involved installing steel beams to support the new balcony floor and the joinery finishes were hand made to match the existing grand staircase in place and made a balcony all the way round. The walls to the first floor gallery were then lined with timber bookcases that matched the existing panelling which is throughout the building to accommodate the family’s extensive book collection.

 

Another challenge was to try and match the timber in the dining room to the original parquet flooring down below the atrium. The original floor was made from a mahogany which is no longer available. Eventually we tracked down a specialist importer of hardwoods over in Harrogate, who was able to find a perfect match with an American Black Cabbage Bark wood.

 

Eco-energy was important to this client, so part of the job was to install ground source heat pumps and bore holes of 100 metres deep which offers the owners an incredibly energy-efficient energy system to heat a very large house.

Tunstall house provided both the architect and Graham S Wilson Ltd a great opportunity to work on an 1909 Paley & Austin designed country gentleman’s residence. The build included adding on an additional bay to the property and finding a way to allow the rear of the house to develop and open up from the servants quarters to form a large kitchen garden room with associated bedroom development over. The centre of the house was opened up with a full galleried landing and glazed atrium introduced to allow light to flood through the depth of the plan. Graham S Wilson Ltd were able to confidently take on this project and using skilled craftsmen replicate stone surround details and internal joinery that truly complimented the original detail’ Erica Wright RIBA (WDP Ltd)